کد خبر: ۳۲۳۰
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۴ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - 2016 April 24
در حالی که کیفیت تولید علم کشور در پایگاه ISI در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان می دهد که تعداد مقالاتی که در معتبرترین مدارک علمی دنیا توسط پژوهشگران ایرانی انتشار یافته دو برابر شده، اما یک عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس بر این باور است که در ۲ سال اخیر شاهد توقف و کاهش رشد علمی کشور بوده ایم.
توقف و کاهش رشد علمی کشور در ۲ سال اخیر
کاهش رشد علمی ایران / تخصیص بودجه و توجه بیشتر به بخش‌های علمی و تحقیقاتی و پژوهشی
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه علم و فناوری کشور به حاشیه رفته است، گفت: استفاده از فضای پسابرجام می تواند دولت را برای برون‌رفت از کاهش رشد علمی کشور کمک کند.
از اولویت‌های سه‌گانه مقام معظم رهبری که در دیدار اعضای مجلس خبرگان در سال گذشته بر آن اشاره فرمودند، ادامه شتاب حرکت علمی کشور بود که البته ایشان همواره بر آن تاکید جدی داشته و دارند.اما آنچه از آمار و اطلاعات رسمی توسط مراجع معتبر به دست می‌آید در دو سال اخیر، ایران کاهش رشد علمی داشته است.
این امر یعنی کاهش شیب رشد تولیدات علمی کشور موجب شد که پس از انتقادهای مکرر دانشمندان و پژوهشگران و نخبگان علمی کشور و حتی چندین نوبت هشدار مقام معظم رهبری در این خصوص بیش از ۱۲ هزار نفر از اعضای هیات علمی و استادان برجسته مراکز آموزش عالی و دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی و تحقیقاتی در نامه‌ای به سران سه قوه نگرانی خود را از این ضریب کاهش اعلام کردند.
افزایش دوبرابری مقالات ایرانی در اثرگذارترین مدارک علمی دنیا
کاهش رشد علمی ایران / تخصیص بودجه و توجه بیشتر به بخش‌های علمی و تحقیقاتی و پژوهشی
کیفیت تولید علم کشور در پایگاه ISI در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان می دهد که تعداد مقالاتی که در معتبرترین مدارک علمی دنیا توسط پژوهشگران ایرانی انتشار یافته دو برابر شده است.
دکتر محمدجواد دهقانی سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: کمیت تولید علم به عنوان یک شاخص به تنهایی بازگو کننده وضعیت علمی یک کشور، دانشگاه یا پژوهشگر نیست.
وی افزود: کمیت تولید علم کشور در طی سال های گذشته رشد قابل ملاحظه ای داشته است که خود بیانگر ظرفیت بالای پژوهشگران کشور است. زیرا این کمیت در برترین مجلات دنیا منتشر شده است، مجلاتی که در مجموع از بالاترین استانداردهای نشر علم برخوردار هستند.
دهقانی گفت: اما این نشریات همه در یک سطح نیستند بلکه از درجات علمی مختلفی برخوردار هستند. به طور متوسط مجلاتی که از درجه علمی بالاتری برخوردارند مقالاتی با کیفیت بالاتر را منتشر می کنند و در نتیجه اثرگذاری این مقالات در دنیای علم بیشتر است.
وی اظهار داشت: علاوه بر مجلات، مقالات علمی نیز به درجات مختلفی از لحاظ اثرگذاری تقسیم می شوند. مقالات یک درصد برتر به عنوان اثرگذارترین مقالات بین المللی شناخته می شوند. مجلات در پایگاه های استنادی در چارک های مختلف قرار می گیرند و مجلات چارک اول (Q۱) معتبرترین مجلات بین المللی را تشکیل می دهند.
سرپرست ISC گفت: اطلاعات سال ۲۰۱۵ در پایگاه ISI هنوز کامل نشده است، اما چیزی به تکمیل آن نمانده است. بررسی کیفیت تولید علم کشور در این پایگاه در فاصله سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان می دهد که تعداد مقالاتی که در مجلات چارک اول بین المللی توسط پژوهشگران کشور انتشار یافته دو برابر شده است.
دهقانی افزود: در سال ۲۰۱۰ تعداد ۳۳۷۴ مدرک در مجلات چارک اول یعنی همان معتبرترین نشریات بین المللی توسط پژوهشگران کشور چاپ شده و این شامل ۰.۶درصد از کل تولید علم دنیا در نشریات چارک اول است.
وی افزود: این رقم در سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ به ترتیب به ۵۰۹۲، ۵۵۶۶ و ۵۸۲۴ مورد رسید که تقریبا برابر با ۰.۷ درصد از کل مقالات نشریات چارک اول است. در سال ۲۰۱۴ تعداد این مقالات به ۶۶۲۵ مورد رسید که ۰.۸ درصد از کل مقالات چارک اول دنیا را تشکیل می دهد. بنابراین مقالات کشور در حال کیفی تر شدن هستند.
کاهش رشد علمی ایران / تخصیص بودجه و توجه بیشتر به بخش‌های علمی و تحقیقاتی و پژوهشی
سخن آخر
به اعتقاد کارشناسان این حوزه، با توجه به شرایط حاکم بر کشور و امیدهایی که دولت محترم مکرر به آن اشاره می‌کند و از درهای باز اقتصادی و اقتصاد روبه رونق و بهبود شرایط معیشتی مردم در آینده سخن می‌گوید جای آن دارد تا در تخصیص بودجه توجه بیشتری نیز به بخش‌های علمی و تحقیقاتی و پژوهشی کشور نماید و با نگاه ویژه، این دغدغه نخبگان و دانشمندان و در راس آنها مقام معظم رهبری را برطرف کند.
استفاده از فضای پسابرجام و پول‌های آزاد شده قطعا می‌تواند به دولت برای رشد و بالندگی و برون‌رفت از این کاهش کمک کند چراکه بدون پیشرفت علمی، ارائه دورنمایی زیبا از فردای کشور قطعا وعده‌ای سر خرمن و نوعی سخن به گزافه گفتن است.

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
فیلم
جدیدترین اخبار