کد خبر: ۲۱۳۶۷
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۵ - ۱۰ دی ۱۳۹۷ - 2018 December 31
ولیعهد سعودی با انتصاب فرد پر حاشیه ای به نام 'ترکی آل الشیخ' به ریاست هیات عمومی تفریح و سرگرمی، 'سکولاریزه کردن جامعه' به عنوان یکی از برنامه های چشم انداز توسعه خود را به یکی از همفکرانش سپرد تا زمینه لازم برای رسیدن به تخت شاهی را برای او تسریع کند.
به گزارش تابناک؛ کارشناسان سیاسی و ناظران امور منطقه هیات تفریح را از ارکان مهم حکومت 'محمد بن سلمان' برای سکولاریزه کردن عربستان در قالب چشم انداز 2030 و 'ترکی بن عبدالمحسن آل الشیخ' را از دست های پنهان ولیعهد می دانند که در تغییرات جدید رژیم سعودی مجری سکولار کردن جامعه عربستان شده است.
ترکی که سال 2000 میلادی از دانشکده نظامی 'ملک فهد' فارغ التحصیل شد به لطف آشنا شدن با بن سلمان در استانداری ریاض، پله های ترقی و رسیدن به مقام وزارت را در کمتر از یک دهه پیمود و پس از انتصاب بن سلمان به عنوان ولیعهد سعودی، ریاست هیئت عمومی ورزش عربستان به او پیشکش شد.
او که در کنار فعالیت های دولتی، ترانه سرایی هم می کند، در سال های اخیر در کنار 'سعود القحطانی' یکی دیگر از چهره های اصلی و حلقه نزدیکان بن سلمان به یکی از شخصیت های پرحاشیه عربستان تبدیل شد و بسیاری از برنامه های او برای توسعه و تحول در ورزش این کشور بعد از آنکه به طعم سیاست آلوده گردید، با ناکامی مواجه شد .
البته ترکی آل الشیخ بر خلاف القحطانی که به دنبال افشای نقشش در عملیات قتل وحشیانه 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار مخالف سعودی در دوم اکتبر ( 10 مهر) برکنار شد، با وجود ایجاد حاشیه های فراوان و ناکارآمدی در پیشبرد سیاست های بن سلمان ، نه تنها برکنار نشد که به ریاست هیات عمومی تفریح و سرگرمی عربستان هم گمارده شد.
با تصاحب پست ولیعهدی از سوی بن سلمان و کودتای او علیه نزدیکانش در خاندان سلطنتی، در راستای صاف کردن مسیر برای رسیدن به عرش شاهی، نام ترکی آل الشیخ، بیش از پیش در عرصه سیاسی عربستان به گوش رسید.
وی که به وفاداری مطلق نسبت به بن‌سلمان معروف است، به بسیاری از پست‌ها و مسئولیت‌ها در کشور دست یافت و به اندازه‌ای به ولیعهد نزدیک شد که بسیاری او را دست راست ‌بن سلمان دانستند و آخرین دستاورد او از این نزدیکی و وفاداری، تقسیم غنائم به دست آمده از شاهزاده‌های دستگیر شده و تلاش برای دست یافتن به شرکت‌ رسانه‌ای 'روتانا' متعلق به شاهزاده 'ولید بن طلال' بود.
گروه روتانا یکی از بزرگ‌ترین شرکتهای رسانه‌ای در زمینه موسیقی و سرگرمی در جهان عرب است و شرکت تولید فیلم، مجله، رادیو، تلویزیون و ضبط آهنگ را شامل می‌شود.
در ادامه تلاش بن سلمان برای پایان دادن به نفوذ شاهزاده های سعودی غیر همسو در عرصه های مختلف عربستان، ترکی آل الشیخ مشاور جوان بن سلمان ماموریت یافت تا دست شاهزاده های سعودی را از باشگاههای ثروتمند ورزشی به ویژه در ورزش جذاب و پر طرفدار فوتبال کوتاه کند.
برکناری شاهزاده 'فیصل بن ترکی' از اداره باشگاه 'النصر' و انتخاب ناگهانی 'سلمان المالک' به جای او در همین راستا بود.
از دیگر اقدامات آل‌الشیخ در راستای این سیاست، برکناری شاهزاده 'سعود بن محمد بن عبدالعزیز آل سعود' از ریاست فدراسیون ورزش‌های دریایی و تعیین یکی از دوستانش به نام سرتیپ 'رکن حمد الجعید' به جای او بود.
همچنین شاهزاده فهد از ریاست باشگاه 'الاهلی' کنار گذاشته شد و جای او شاهزاده 'ترکی بن محمد العبدالله الفیصل' از دیگر نیروهای وفادار به بن سلمان قرار گرفت.
یکی دیگر از حوزه های فعالیت ترکی آل الشیخ اقدام علیه دولت قطر از جمله انتشار شایعات مختلف و اقدام عملی با هدف بازپس گیری میزبانی جام جهانی فوتبال 2022 از این کشور بود.
رییس هیئت ورزش عربستان حتی شکست 5 بر صفر در افتتاحیه مسابقات جام جهانی 2018 روسیه را به قطری ها و اقدامات شبکه ورزشی 'بی ان اسپورت ' ( BeinSports ) این کشور نسبت داد.
اقدامات آل الشیخ صدای اعتراض فدراسیون فوتبال اروپا (یوفا) را هم در آورد. استفاده بدون مجوز از فیلم مسابقات فوتبال در اروپا موردی بود که مسوولان 'یوفا' به آن اعتراض کردند تا جایی که این فدراسیون با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که شبکه تلویزیونی عربستان بازی‌های فوتبال لیگ اروپا و جام قهرمانان اروپا را به سرقت برده و بدون حق پخش تلویزیونی، پخش کرده است.
اقدامات ترکی آل الشیخ صدای شاهزاده های سعودی را هم در آورد تا حدی که شاهزاده 'زکی بن خال آل سعود' در سخنانی شدید‌اللحن از ولیعهد عربستان انتقاد و اعلام کرد که وی یک مشاور در دیوان شاهی و رئیس اداره کل ورزش را بر عموزاده‌هایش ترجیح می‌دهد.
وی در صفحه توئیترش نوشت: بن سلمان، نزدیکانش را از خود دور کرد و به حاشیه راند و ترکی آل الشیخ غریبه را مقرب خود گردانید و شتر را با بارش به او داد.
اقدامات آل الشیخ حتی در مواردی به روابط سیاسی عربستان با کشورهای دوست ریاض لطمه وارد کرد. اقدامات منفی علیه درخواست میزبانی کشور مغرب برای جام جهانی فوتبال در سال 2024 ، روابط ریاض و رباط را به یکی از بی سابقه ترین اختلافات سوق داد و تلاش دولت مغرب برای کسب این میزبانی را ناکام گذاشت .
مواضع ترکی آل الشیخ همچنین موجب شد تا روابط سرد عربستان با کویت در دوره ای به تشنج بیشر کشیده شود. مشاور بن سلمان، در پیامی توییتری به 'خالد ناصر الروضان' وزیر بازرگانی و صنایع و وزیر مشاور در امور جوانان در کابینه کویت توهین و او را 'مزدور' توصیف کرد. این اقدام او با واکنش خشم آلود کویتی ها مواجه شد.
کاربران کویتی در شبکه های اجتماعی ضمن ابراز انزجار از اقدام این مقام سعودی نوشتند: چطور 'این مردک' می تواند نماینده سعودی ها باشد و از جانب آنها سخن بگوید.
ترکی آل الشیخ در راستای اجرای برنامه های بن سلمان در دوران حضور به عنوان بالاترین مقام ورزشی عربستان اولین دوره مسابقات سراسری 'ورق بازی' را به مدت 5 روز و با حمایت و مشارکت شخصیت های دینی و اعطای جوایز نفیس نقدی در این کشور برگزار کرد.
او ماه فوریه گذشته رئیس کمیته المپیک این کشور را مأمور برگزاری این مسابقه کرد. این مسابقه از 4 تا 8 آوریل ( 19 فروردین گذشته) برگزار شد .
برگزاری این مسابقات با هدف ایجاد فضای باز اجتماعی و فرهنگی و اصلاحات اجتماعی در عربستان و کاهش وابستگی این کشور به نفت انجام شد هر چند برگزاری این مسابقات و حمایت برخی از مفتی‌ها و حضور آن‌ها در مراسم افتتاح واکنش و انتقاد فعالان و کاربران فضای مجازی را به همراه داشت.
اعتراض عمده به مشارکت 'عادل الکلبانی' از مبلغان سعودی و امام جماعت سابق نمازهای تراویح مسجد الحرام انجام شد. برخی از کابران ضمن انتقاد از برگزاری این بازی‌ها و بی‌توجهی به مراکز آموزشی، سرمایه گذاری در بخش آموزش عربستان را بهتر از برگزاری چنین بازی‌های بی‌ارزش دانستند و عکس‌هایی از سالن‌های برگزاری این مسابقات با سالن‌های برگزاری امتحانات را منتشر کردند.
عربستان در حالی مسابقات ورق بازی را به صورت رسمی برگزار کرد که 'عبدالعزیز ابن باز'، مفتی اعظم عربستان (از سال 1992 تا 1999) آن را از منکرات و از ابزارهای لهو و لعب دانسته که موجب ترک نماز یا تاخیر آن می‌شود و ضررهایش برای همه معلوم و بیشتر از منفعتش است.
ترکی آل الشیخ با این پیشینه 27 دسامبر 2018 در حکمی به عنوان جایگزین 'عمرو باناجه' دومین رییس هیات عمومی سرگرمی عربستان معرفی شد.
باناجه هم خرداد ماه گذشته بعد از انتقادهای گسترده به برگزاری یک سیرک روسی که اعضای آن پوشش نامناسبی داشتند، جایگزین 'احمد بن عقیل الخطیب' شده بود.
کاربران فضای مجازی با هشتگ های 'زنان _روس' و 'برهنه_ریاض' در توئیتر که به طور گسترده 'ترند' شد، به فعالیت این سیرک اعتراض کرده بودند.
از زمان اعلام خبر تاسیس هیأت سرگرمی و تفریحات عربستان در سال 2015 فعالیت‌های عجیب این سازمان سر و صداهای زیادی را در جامعه عربستان ایجاد کرده است.
فعالیت‌های جنجالی سازمان تفریحات عربستان محدود به نمایش سیرک روسی نبود قبل از آن برپایی کنسرت‌های مختلط خوانندگان عرب، برگزاری اپرای غربی، جشنواره موسیقی جاز و بروز رفتارهای عجیب و غریب، داد مردم این کشور را درآورده بود.
فوریه گذشته سازمان تفریحات عربستان مشارکت زنان را در تئاتر و نمایش‌های زنده که در ملا عام به اجرا گذاشته می‌شود، آزاد کرد . همچنین قید بندهای مربوط به جدایی بین زنان و مردان در مراسم عمومی هم به تدریج برداشته شد و زنان می‌توانند در جشن‌های موسیقی و کنسرت‌ها در کنار مردان حضور داشته باشند .
دهم آوریل (21 فروردین) نیز برای نخستین بار هفته مد عربی در ریاض با حضور طراحان مد داخلی و خارجی افتتاح شد. فعالیت‌های هفته مد عربی در هتل 'ریتز کارلتون' برگزار شد که چند ماه قبل آن محل بازداشت شاهزاده‌ها و مقامات ارشد عربستانی متهم به فساد بود.
علاوه بر این، شهر مدینه منوره هم شاهد برپایی یک نمایش مد با حضور زنان بی حجاب و با لباس‌های باز بود که مردان هم در آن حضور داشتند.
در کنار این فعالیت ها ، سعودی ها یازدهم دسامبر 2017 از تصمیم خود برای بازگشایی سینماها در این کشور پس از سه دهه ممنوعیت خبر دادند و فعالیت غیررسمی سینما در عربستان اردیبهشت ماه گذشته با اکران ویژه فیلم هالیوودی 'پلنگ سیاه' در ریاض آغاز شد.
بن سلمان وعده داده که دایر شدن سالن های سینما 90 میلیارد ریال سعودی (24 میلیارد دلار) به تولید ناخالص داخلی عربستان اضافه خواهد کرد، 30 هزار شغل به صورت مستقیم و 130 هزار شغل هم به صورت غیر مستقیم ایجاد می کند.
این ارقام روی کاغذ برای مردم شادی آور است، اما آنچه اتباع عربستان به آن انتقاد دارند، میزان تاثیرگذاری افزایش درآمدها و تولیدناخالص ملی بر کیفیت زندگی آنها است.
مرور اقدامات بن سلمان طی سالهای گذشته نشان می دهد بخشی از اصلاحات مورد نظر او مربوط به برداشتن قید و بندهای دینی و اجتماعی همسو با خط مشی غربی‌هاست به گونه ای که از قدرت روحانیون دینی در داخل این کشور ، کاسته شود.
ناظران امور منطقه معتقدند؛ ترکی آل الشیخ که به عنوان رییس هیئت سرگرمی منصوب شده، جایگاه ویژه ای نزد بن سلمان دارد و می تواند نقش مهمی هم در اجرای سیاست های دین زدایی او با هدف رسیدن به کرسی شاهی بازی کند.
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
فیلم
جدیدترین اخبار