بر اساس گزارشهای جدید، محققان دانشگاههای کمبریج، موسسه ملی تکنولوژی هند و موسسه علم هند، در تلاش دستیابی به تکنولوژیای هستند که بطور تقریبا مطمئن، امکان شناسایی افرادی را فراهم میکند که چهره خود را پوشاندهاند.
آنچه محققان هماکنون در این باره منتشر کردهاند، به سرعت در شبکههای مجازی به موضوعی بحثانگیز بدل شده است. زینب توفکسی، مدرس دانشگاه و روزنامهنگار حوزه تکنولوژی، در صفحه توییتر خود که بیش از ۲۶۲ هزار دنبالکننده دارد، نوشته که مقاله منتشر شده "محشر نبوده است". او سمت و سوی این چنین تحقیقاتی را "نگرانکننده" خوانده است؛ چرا که به گفتهی او نظامهای سرکوبگر و اقتدارگرا میتوانند از نتایج چنین تحقیقاتی برای شناسایی چهره افراد در تظاهرات و شورشها استفاده کنند.
گروه محققان اعلام کردهاند انتقاداتی از این دست را درک میکنند و آنها نیز بر این باورند که امکان سوءاستفاده از این تکنولوژی وجود دارد. با اینهمه آنها میگویند به این نیز فکر میکنند که این تکنولوژی میتواند به شناسایی تبهکارانی که با پوشاندن چهره خود دست به اقدامات جنایی میزنند یاری رساند.
به گزارش وبسایت مشابل، در مقالهای که هماکنون از سوی گروه محققان پروژه منتشر شده است، نوعی روش درک عمیق برای شناسایی ۱۴ بخش کلیدی چهره، خصوصا اطراف چشمها، نوک بینی، گوشههای لبها معرفی شده است و بر اساس این اطلاعات الگوریتمی برای شناسایی چهره با تشکیل ساختار شبکهی ستارهای معرفی میشود.
این تکنولوژی هنوز قادر به تشخیص چهرههایی نیست که پشت ماسکهای کامل پنهان شدهاند و بیشتر تمرکز آن روی چهرههایی است که با عینک، کلاه یا تکهای پارچه تا حدودی پوشیدهاند. چرا که الگوریتم طراحی شدهی گروه تحقیق در حاضر بر اساس نقاط کلیدی چهره کار میکند. البته محققان امیدوارند به آنجا نیز برسند که چهرههای پشت ماسکها هم قابل شناسایی شوند.
البته گفته میشود در مدلهای ارایه شده توسط گروه تحقیق، حتی در حد اعلام شده نیز، هنوز استانداردهای شناسایی بسیار پایینتر از حد معمول است. در آزمایشهای انجام گرفته، وقتی چهره پنج شخص تحت آزمایش با کلاه یا پارچه پوشانده شده بود، شناسایی در ۵۶ درصد موارد اتفاق افتاده است و اگر چهرهها با هر دو پوشانده شده بودند، شناسایی در ۴۳ درصد موارد ممکن بوده است. منتقدان نتایج این تحقیق را "متقاعدکننده" نمیدانند.
محققان اما از نتایج تحقیقات خود دفاع میکنند و آن را قدمی در جهت امکانپذیر شدن شناسایی چهرههای پوشانده شده میدانند.
هماکنون از تکنولوژی شناسایی چهره در آمریکا و بریتانیا استفاده میشود. بر اساس یک تحقیق انجامگرفته در مرکز تکنولوژی و حریم شخصی دانشگاه جورجتاون، چهره تقریبا نیمی از شهروندان بالغ در آمریکا، یعنی حدود ۱۱۷ میلیون نفر، هماینک در شبکه سیستم شناسایی چهره ثبت شده است.
نخستین دستگیری حاصل از یافتههای این تکنولوژی در بریتانیا در ژوئن امسال اتفاق افتاد. البته پیش از آن در سال ۲۰۱۵ سر و صداها بابت استفاده از این تکنولوژی برای بررسی چهرههای نود هزار نفر که در یک فستیوال موسیقی حاضر بودند، جهت یافتن لیستی از تبهکاران بالا گرفته بود.
پلیس آلمان در برلین در حال حاضر در یکی از ایستگاههای قطار این شهر مشغول آزمایش نرمافزاری برای شناسایی چهره است. توماس دمزیر، وزیر کشور آلمان از این پروژه آزمایشی بسیار خرسند است، اما منتقدان هشدار میدهند. برای نمونه انجمن حقوق شهروندی "شهامت دیجیتالی" از همین آزمایش اولیه بهشدت انتقاد کرده و خواهان قطع آن شده است.
پایان پیام/